top of page

čet., 10. mar.

|

Filmsko gledališče Idrija

9. festival Deuje Babe

Kratki filmi prodornih režiserk! VSTOP PROST

Registration is Closed
See other events
9. festival Deuje Babe
9. festival Deuje Babe

Čas in lokacija

10. mar. 2022, 19:00 – 19:45

Filmsko gledališče Idrija, Trg Sv. Ahacija 5, 5280 Idrija, Slovenia

Opis

Dogodek je del 9. festivala Deuje babe. Organizira ga Cerkljanski mladinski alternativni klub v koprodukciji s Filmskim gledališčem Idrija in Finto. Podpora: Urad RS za mladino in Občina Cerkno.

Kratki filmi prodornih režiserk: Sestre (Kukla, 2021, 23 min) Steakhouse (Špela Čadež, 2021, 9 min) Babičino seksualno življenje (Urška Djukić in Émilie Pigeard, 2021, 14 min)

SESTRE Kukla, 2021, 23 min, igrani film

Sina, Mihrije in Jasna so najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenerke, trenirajo borilne veščine in se držijo zase. V enem od pretepov z lokalnimi fanti jih pred ponižanjem reši krhko dekle, ki pravzaprav dekle šele postaja. Kuklin film je prejel veliko nagrado za najboljši film na Mednarodnem festivalu kratkih filmov v Clermont-Ferrandu.

STEAKHOUSE Špela Čadež, 2021, 9 min, animirani film

Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen, Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?

Temačna komedija Špele Čadež o nevidnosti psihološkega nasilja je med drugim prejela nagrado za najboljšo tehniko animacije na festivalu v Ottawi in vesno za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma. Za režijo filma Steakhouse je Špela Čadež letos prejela nagrado Prešernovega sklada.

BABIČINO SEKSUALNO ŽIVLJENJE Urška Djukić in Émilie Pigeard, 2021, 14 min, animirani film

Izlet v babičino mladost ob spominih na njeno intimno življenje, ki orišejo položaj slovenske ženske v prvi polovici 20. stoletja, ko so bile ženske zaradi strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za animirani film sta avtorici črpali iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Film Urške Djukić in Émilie Pigeard je leta 2021 prejel nagrada občinstva na festivalu Animateka, vesno za posebne dosežke na Festivalu slovenskega filma in posebno omembo na več festivalih animiranega filma, kot so Encounters, ANIMA – Festival Internacional de Animación de Córdoba in Les Arcs Film Festival.

Vstop prost, prostovoljni prispevki dobrodošli.

KUKLA (tudi КУКЛА) je umetniško ime režiserke, scenaristke in glasbenice Katarine Rešek. Kot glasbenico jo poznamo iz skupine Napravi mi dete in poznejše samostojne glasbene poti. Leta 2019 je v samozaložbi izdala svoj prvi album Katarina; vse videospote za single z njega je režirala sama (Palma, Šibedah in drugi). Režirala je tudi videospote za skupine Matter, Your Gay Thoughts in MRFY ter izvajalko Senidah. Na AGRFT je končala študij filmske in TV režije. Režirala je filme Kratki rezi (2019), Miss 3000 (2014), Plavanje (2014), Moje ime je ogledalo (2013), za katerega je prejela nagrado zlatolaska za dokumentarni film, in Sestre (2021). Na Mednarodnem festivalu kratkih filmov v Clermont-Ferrand, največjem tovrstnem festivalu na svetu v konkurenci 7000 filmov prejela Grand Prix za najboljši film.

ŠPELA ČADEŽ je režiserka, filmska animatorka, scenaristka in pedagoginja. V svojih delih skozi animirane like na ustvarjalen način povzema teme, kot so ljubezen (Zasukanec in Ljubezen je bolezen), sočutje do ljudi (Boles) in zasvojenost (Nočna ptica). Od 2017 kot docentka in znanstvena sodelavka filmske režije predava na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Je soustanoviteljica, direktorica in producentka zavoda Finta. Leta 2018 je postala prva ženska iz Slovenije, včlanjena v ameriško akademijo filmskih umetnosti in znanosti. Že njen prvi študentski film Zasukanec (2004) se je uvrstil v tekmovalni program najprestižnejšega festivala animiranega filma v francoskem Annecyju. Za film Boles (2013) je na različnih festivalih po svetu prejela kar petdeset nagrad, njeno najnovejše delo Steakhouse (2021) pa je med drugim prejel nagrado za najboljšo tehniko animacije na festivalu v Ottawi in vesno za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma.

URŠKA DJUKIĆ je študirala na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici. Letu 2016 je posnela kratki igrano-animirani film Dober tek, življenje! ter zanj prejela nagrado vesna za najboljši kratki film na 19. Festivalu slovenskega filma. Leta 2018 je bila režiserka izbrana za sodelovanje v programu SEE factory Jugovzhodna Evropa 2019, ki ga kurira Quinzaine des Réalisateurs v sodelovanju s sarajevskim filmskim festivalom. V sklopu tega je sorežirala kratek igrani film The right one, ki je bil premierno prikazan v Cannesu leta 2019. Istega leta se je udeležila 39. edicije Cinéfondation Rezidence, kjer je razvila svoj prvi celovečerni film z naslovom LITTLE TROUBLE GIRLS. Urška Djukić s prepletanjem animacije, fikcije in različnih eksperimentalnih tehnik ustvarja hibridne vizualne pripovedi in je posebej usmerjena v raziskovanje sodobne ženskosti.

ÉMILIE PIGEARD se je rodila leta 1990 v francoskem mestu Les Lilas. Na pariški šoli Arts Décoratifs je študirala animacijo, posveča pa se tudi slikarstvu, ilustraciji, pripovedovanju zgodb in kulturno-umetnostni vzgoji. Študij je zaključila s kratkim dokumentarnim animiranim filmom Encore un gros lapin? (2016). Sodelovala je z nemško režiserko Anno Bergmann in njenim štiriletnim sinom, s katerim sta v New Yorku ustvarila serijo humornih ilustraciji o ameriškem življenjskem slogu. Odtlej v Parizu, kjer živi, režira filme in vodi ustvarjalne delavnice za otroke. Kratki animirani film Babičino seksualno življenje (2021) je režirala skupaj s slovensko režiserko Urško Djukić.

Delite dogodek

bottom of page