top of page

ned., 02. jun.

|

Filmsko gledališče Idrija

Bitka za Holmec (dokumentarec)

Dokumentarec o bitki za mejni prehod Holmec na Koroškem med 27. in 29. junijem 1991. Se je ob predaji vojakov JLA zgodil prvi vojni zločin v balkanskih vojnah?

Registration is Closed
See other events
Bitka za Holmec (dokumentarec)
Bitka za Holmec (dokumentarec)

Čas in lokacija

02. jun. 2024, 19:00 – 20:40

Filmsko gledališče Idrija, Trg Sv. Ahacija 5, 5280 Idrija, Slovenia

Opis

Prvič po tridesetih letih se na mejnem prehodu Holmec srečajo nekdanji nasprotniki, ki so se borili v bitki za ta mejni prehod. Nekdanji poveljnik stražnice, vodnik JLA, Husein Šabić, sreča Otokarja Praperja, nekdanjega poveljnika miličnikov, ki je bil v boju težko ranjen. 

Kaj se je zgodilo na mejnem prehodu? Pomembna zmaga v slovenski vojni za samostojnost ali prvi vojni zločin v vojnah na prostoru bivše Jugoslavije? Kaj se je zgodilo z vojaki, ki so se predajali na platoju pred stražnico, nakar so se med streljanjem razbežali, vse pa je posnel sodelavec avstrijske javne televizije ORF, Slovenec Ivan Klarič? 

Film z intervjuji in arhivskim gradivom zgradi kronologijo dogajanja, hkrati pa na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu, s pomočjo slovenskih pravnic, razišče pristojnosti tega sodišča. Bivša glasnogovornica nekdanjega Mednarodnega kazenskega sodišča za bivšo Jugoslavijo, novinarka, francozinja Florence Hartmann, pojasni delovanje tega sodišča in svoj, medijsko izjemno odmeven, spor z njim. 

NAPOVEDNIK

Film je dobil številna mednarodna priznanja in nagrade (najpomembnejše):

- Toronto Documentary Feature & Short Film Festival - Kanada – oktober, 2022 – NAGRADA: za najboljšo filmsko fotografijo

- Brno Film Festival - Češka republika – januar, 2023 – NAGRADA: častna omemba

- Moscow Indie Film Festival - Rusija – junij, 2023 – NAGRADA: za najboljši film, najboljšo glasbo, najboljši zvok.

Delite dogodek

bottom of page