top of page

čet., 01. dec.

|

Filmsko gledališče Idrija

Ljubezen, hrepenenje, izguba (glasbeni dokumentarec)

Glasbeni dokumentarec Ljubezen, hrepenenje, izguba: Doma s Charlesom Lloydom v letu kuge o glasbenemu velikanu – saksofonistu in flavtistu Charlesu Lloydu. VSTOP PROST

Registration is Closed
See other events
Ljubezen, hrepenenje, izguba (glasbeni dokumentarec)
Ljubezen, hrepenenje, izguba (glasbeni dokumentarec)

Čas in lokacija

01. dec. 2022, 19:00 – 20:00

Filmsko gledališče Idrija, Trg Sv. Ahacija 5, 5280 Idrija, Slovenia

Opis

Glasbeni dokumentarec Ljubezen, hrepenenje, izguba: Doma s Charlesom Lloydom v letu kuge o glasbenemu velikanu – saksofonistu in flavtistu Charlesu Lloydu.

Čeprav je o Charlesu Lloydu, enemu najbolj samosvojih ameriških jazzistov, ki že od nekdaj redno sodeluje tudi z glasbeniki drugih žanrov, bilo posneto kar nekaj dokumentarcev, predstavlja film Ljubezen, hrepenenje, izguba: Doma s Charlesom Lloydom v letu kuge posebnost, saj je bil posnet v času zaprtja zaradi epidemije. Pravzaprav je bila nezmožnost nastopanja med epidemijo posredni povod za nastanek filma. Ko so Lloyda po uspešnem nastopu v berlinski Dvorani Pierra Bouleza novembra 2019 angažirali še za dva nastopa v letu 2020, je vmes posegla epidemija. Zato je Piotr Turkiewicz, kurator Dvorane Pierra Bouleza, pa tudi tesni dolgoletni sodelavec Charlesa Lloyda in njegove žene Dorothy Darr, dal pobudo, da se o saksofonistu posname film, ki bo pričal o njegovem soočanju z osamitvijo. Režije se je na njunem skupnem domu v kalifornijski Santa Barbari lotila Lloydova žena, sicer slikarka in video umetnica, ki ima za seboj že kar nekaj dokumentarcev o svojem življenjskem sopotniku. Lloyda je več mesecev spremljala in snemala z iPhonom, kamerami Lumix in prenosnim snemalnikom Zoom ter ustvarila redko viden intimen portret, v katerem ob solističnih nastopih jazzist razkriva svoje poglede na samoto, odpor, družbeno krivico in izročilo prednikov.

V filmu Lloyd zaigra tako nove kot že dobro znane skladbe; poleg zanj značilnih saksofonov in flavte poprime še za ljudsko glasbilo tarogato in se usede za klavir. Leta 1938 rojeni pihalec ima dokaj nenavadno glasbeno pot. Na jazz sceno je stopil v 50. letih 20. stoletja, leta 1964 je začel snemati pod lastnim imenom, dve leti kasneje ustanovil svoj sloviti »klasični kvartet«, v katerem je klavir igral takrat še neuveljavljeni Keith Jarrett. V svoje skladbe je že zelo zgodaj začel vnašati prvine tradicionalnih godb, v 70. letih pa je malone izginil z jazz scene, a je zato snemal in nastopal z Beach Boysi (!). Leta 1981 se je vrnil na jazz sceno, in sicer na pobudo francoskega pianista Michela Petruccianija (ki ga je nato Lloyd »odkril« svetu) ter leta 1989 posnel prvi album za cenjeno založbo ECM, ki mu je sledilo še 15 izjemno hvaljenih albumov. Od leta 2015 snema za legendarno Blue Note, pri kateri je letos objavil Trio of Trios, trilogijo albumov, posnetih z različnimi trii.

PAGLEJ! cikel filmov o glasbi je pripravljen v koprodukciji z Jazz Cerkno.

NAPOVEDNIK

Delite dogodek

bottom of page