top of page

ned., 25. jun.

|

Filmsko gledališče Idrija

Mleko (drama)

Dogodek je del festivala KAMERAT, edinega festivala delavskega filma v Sloveniji in širši regiji. VSTOP PROST!

Registration is Closed
See other events
Mleko (drama)
Mleko (drama)

Čas in lokacija

25. jun. 2023, 19:00 – 20:30

Filmsko gledališče Idrija, Trg Sv. Ahacija 5, 5280 Idrija, Slovenia

Opis

Zgodba o preprosti kmečki ženski, ki se zoperstavi krivicam in neenakopravnosti v prevladujočem moškem svetu, je tiha himna ženskemu pogumu, ki jo prevevata značilna islandska preprostost in iskrenost.

Inga in njen mož skupaj vodita kmetijo v majhni podeželski skupnosti na Islandiji in se preživljata s pridelavo mleka. Ko Inga zaradi tragične nesreče ovdovi, se zanjo začne križev pot. Vsemogočna lokalna zadruga pod moškim vodstvom se ji trudi na vsakem koraku zagreniti življenje. V želji, da bi opozorila na storjeno krivico in nepravilnosti ter korupcijo, ki vlada v zadrugi, poskuša prepričati okoliške kmete, da bi se ji pridružili pri uporu. A kaj kmalu ugotovi, da bo, če bo želela živeti tako, ko si je zamislila, ta boj morala izbojevati sama. 

KAMERAT, edini festival delavskega filma v Sloveniji in širši regiji, bo letos tretje leto zapored obeležil petdnevno gladovno stavko zasavskih rudarjev 3. julija 1934, s katero so si delavci tedaj izborili boljše razmere za delo - in življenje.

Beseda 'kamerat', kot so si včasih govorili knapi, ne pomeni le sodelavca, ampak precej več. Pomeni tovarištvo, solidarnost in nenazadnje organiziranje za skupne cilje. To so vrednote, ki so zlasti v današnjem času potisnjene na rob.

NAPOVEDNIK

Delite dogodek

bottom of page