top of page

čet., 04. maj

|

Filmsko gledališče Idrija

Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice (dokumentarec)

Odkrijte neverjetno zgodbo o Slovenskih lipicancih - od negotove preteklosti do drzne reševalne akcije med vojno! VSTOP PROST

Tickets are not on sale
See other events
Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice (dokumentarec)
Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice (dokumentarec)

Čas in lokacija

04. maj 2023, 19:00 – 20:00

Filmsko gledališče Idrija, Trg Sv. Ahacija 5, 5280 Idrija, Slovenia

Opis

Slovenski lipicanci v Lipici predstavljajo enega najpomembnejših državnih kulturnih in nacionalnih zakladov. Njihova usoda je bila med 2. svetovno vojno izjemno negotova, saj so jih po kapitulaciji Italije nacisti odpeljali v češko mesto Hostouň, kjer so ustanovili vzrejni center konjev iz najboljših kobilarn tedanje Evrope. Konji so se ob koncu vojne znašli v veliki nevarnosti, saj je območje pripadlo Rdeči armadi. Ameriška vojska pod vodstvom generala Pattona se je odločila za drzno vojaško reševalno akcijo in z Operacijo Kavboj konje rešila na Zahod.

Filmsko zgodbo o legendarnem reševanju lipicancev je Društvo Kolut prelilo na filmski trak ob podpori Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, Občine Postojna, Parka vojaške zgodovine Pivka, Kobilarne Lipica in Zavarovalnice Triglav. Scenarij za film je napisal Drago Mislej – Mef, režiral ga je Dušan Milavec, generala Pattona je odigral dramski igralec Vladimir Jurc. V ekipi so bili še direktor fotografije Manuel Tomšič, snemalci Manuel Tomšič, Neja Kalan in Luka Vovk Vižintin, oblikovalka Tjaša Spetič, Drago Kočiš za zvok in glasbo, vodja projekta Alenka Furlan Čadež in izvršni producent Ernest Zakarija.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija.

Delite dogodek

bottom of page