top of page

sob., 02. dec.

|

Filmsko gledališče Idrija

Prifarski muzikanti (koncert)

Prifarski muzikanti letos praznujejo 35. rojstni dan!

Registration is Closed
See other events
Prifarski muzikanti (koncert)
Prifarski muzikanti (koncert)

Čas in lokacija

02. dec. 2023, 19:00 – 21:00

Filmsko gledališče Idrija, Trg Sv. Ahacija 5, 5280 Idrija, Slovenia

Opis

"Prifarski muzikanti letos slavimo  35. rojstni dan. Toliko let namreč šteje naše glasbeno druženje in nastopanje na domačih in tujih odrih.  

Svojo glasbeno pot smo začeli pri Fari v Kostelu ob Kolpi. Leto 2018 je bilo za nas jubilejno, saj smo slavili 30 let našega delovanja. Začeli smo kot spremljevalna tamburaška skupina domače folklorne skupine in po petih letih delovanja izdali svojo prvo CD ploščo V sedanjemu času, kjer so pesmi in viže iz Kostela. Od takrat smo jih izdali že 33. Pa tudi nagrad iz udeležb na različnih festivalih se je poleg 4 zmag na festivalu Narečnih popevk v Mariboru že kar nabralo. 

Glavnina članov skupine prihaja iz Fare ob Kolpi, majhne vasice v občini Kostel, ki šteje približno toliko prebivalcev kot ima hiš.   

Še posebej smo ponosni na tradicionalne jesenske gala nastope v Cankarjevem domu v Ljubljani in vsak je bil mogočnejši in še bolje obiskan od prejšnjega. 

25.,26 in 28. novembra je pred nami že 15. veliki gala koncert. Seveda bo pomembna rojstnodnevna obletnica zaznamovana s številnimi gosti in šopkom izbranih melodij.  Prevladovale bodo posodobljene ljudske pesmi pospremljene s plesnimi podobami, pa tudi domače in letos znova tudi tuje ljudske pesmi in zimzelene popevke bodo zadonele v našem največjem kulturnem hramu.

S pesmijo in vižami ohranjamo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, odlikuje nas štiriglasno petje, glasbeniki kritiki pa nas - ne glede na to, da zaigramo skoraj vse, kar nam pride pod prste - uvrščajo med najboljše etno skupine na Slovenskem.

Skupino že od ustanovitve leta 1988 vodi Martin Marinč, iz Fare pa so še Valentin Južnič, Toni in Uroš Obranovič. V  Dolenjo vas se je iz Bele krajine priženil Dejan Šuštar, Ljubljančana  pa sta  Mitja Ferenc in  Jernej Pečak. Skoraj na vseh naših nastopih, pa je z nami odličen inštrumentalist, naš najmlajši, Matija Marinč iz Fare." 

- Martin Marinč

………………………………………………………………………

Cena vstopnice v predprodaji je 19 €, na dan koncerta 22 €. 

Spletna prodaja preko EVENTIMA.

Delite dogodek

bottom of page