top of page

ned., 19. nov.

|

Filmsko gledališče Idrija

Varuhi formule (drama)

Nagrajeni film govori o nesreči leta 1958 v Vinči, v prvem jugoslovanskem raziskovalnem jedrskem reaktorju, ko je bilo šest raziskovalcev izpostavljenih smrtonosnemu radioaktivnemu sevanju.

Registration is Closed
See other events
Varuhi formule (drama)
Varuhi formule (drama)

Čas in lokacija

19. nov. 2023, 19:00 – 21:00

Filmsko gledališče Idrija, Trg Sv. Ahacija 5, 5280 Idrija, Slovenia

Opis

Film je v Locarnu prejel nagrado Variety Piazza Grande za najboljši film po mnenju filmskih kritikov ter nagrado Pardo Verde Ricola t.i. zeleni leopard (posebne žirije). Na Sarajevskem filmskem festivalu 2023 je prejel še nagrado občinstva za najboljši film. Film so med drugimi lokacijami snemali v jedrskem reaktorju Instituta Jožef Stefan v Ljubljani in v Škofji Loki.

 

Potem ko je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito 17. maja 1958 slovesno s pritiskom na gumb v okviru jugoslovanskih jedrskih sanj zagnal prvi raziskovalni jedrski reaktor Vinča pri Beogradu, se je še isto leto, 15. oktobra, na tem reaktorju zgodila nesreča. Šest srbskih znanstvenikov je bilo podvrženih smrtonosnemu radioaktivnemu sevanju. Ker so se zavedali, da obsevanim v Beogradu ne bodo znali pomagati, so vseh šest takoj odpeljali na zdravljenje v pariško bolnišnico Fondation Curie.

 

Tam zdravniki v želji, da poskusijo rešiti življenja, niso imeli druge izbire, kot da se odločijo za eksperimentalno zdravljenje – za presaditev kostnega mozga. Tega so mladim raziskovalcem darovali prostovoljci, Parižani, ki so zaradi nevarnosti takšne operacije takrat tvegali tudi svoja življenja. Tako je bila v tej pariški bolnišnici prvič v zgodovini izvedena transplantacija kostnega mozga.

 

NAPOVEDNIK

Delite dogodek

bottom of page